Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

ΤΡΙΤΗ 29/05/1453: Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως

Η ιστορία του παρελθόντος είναι εδώ για να μας θυμίζουν αυτό που κάνουμε στο παρόν.
ΤΡΙΤΗ  29/05/1453:  Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως
Η πτώση της Ιστορικής Πόλεως και ο ηρωικός θάνατος του τελευταίου Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου σημειώνουν και το τέλος του Βυζαντίου, με την υπερχιλιετή ιστορία του.


Από τις αρχές του 1453 ο Μωάμεθ προετοιμαζόταν για την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης. Με έδρα την Ανδριανούπολη συγκρότησε στρατό 150.000 ανδρών και ναυτικό 400 πλοίων. Ξεχώριζε το πυροβολικό του, που ήταν ό,τι πιο σύγχρονο για εκείνη την εποχή και ιδιαίτερα το τεράστιο πολιορκητικό κανόνι, που είχαν φτιάξει Σάξωνες τεχνίτες.
Στις 7 Απριλίου, ο σουλτάνος έστησε τη σκηνή του μπροστά από την Πύλη του Αγίου Ρωμανού και κήρυξε επίσημα την πολιορκία της Κωνσταντινούπολης.

Η τελική έφοδος των Οθωμανών έγινε το πρωί της 29ης Μαΐου 1453. Κατά χιλιάδες οι στρατιώτες του Μωάμεθ εφόρμησαν στη σχεδόν ανυπεράσπιστη πόλη και την κατέλαβαν μέσα σε λίγες ώρες. Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, που νωρίτερα απέκρουσε με υπερηφάνεια τις προτάσεις συνθηκολόγησης του Μωάμεθ, έπεσε ηρωικά μαχόμενος. Αφού έσφαξαν τους υπερασπιστές της Πόλης, οι Οθωμανοί Τούρκοι προέβησαν σε εκτεταμένες λεηλασίες και εξανδραποδισμούς. Το βράδυ, ο Μωάμεθ ο Πορθητής εισήλθε πανηγυρικά στην Αγία Σοφία και προσευχήθηκε στον Αλλάχ «αναβάς επί της Αγίας Τραπέζης», όπως αναφέρουν οι χρονικογράφοι της εποχής.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.sansimera.gr/articles/145#ixzz2Uh1OnfpI

το καρχαρίνι


Η βραδιά για το antibullying στο Γαία



Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

πρόσκληση για την εκδήλωση κατά του bullying


ΣΤΗ ΧΩΧΑΡΟΥΠΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΑΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ

ΣΤΗ ΧΩΧΑΡΟΥΠΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΑΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ.
ΔΕΣ ΤΙ ΕΦΤΙΑΞΑΝ!

Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Στις 20 Μαΐου του 1941 αρχίζει η Μάχη της Κρήτης.

 
 
Μάχη της Κρήτης (Γερμανικά Luftlandeschlacht um Kreta) ονομάζεται η επιχείρηση κατάληψης της Κρήτης από τους Γερμανούς κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, και συγκεκριμένα από το πρωί της 20ής Μαΐου 1941, όταν ξεκίνησε η αεροπορική έφοδος των Γερμανών με συνθηματικό όνομα «Unternehmen Merkur» (Επιχείρηση Ερμής) εναντίον του νησιού, ως την 1η Ιουνίου. Με την επιχείρηση αυτή οι Γερμανοί κατάφεραν να καταλάβουν το νησί από τις αγγλοελληνικές συμμαχικές δυνάμεις, ωστόσο αυτή τους η επιτυχία κόστισε τόσο πολύ ώστε να μην επιχειρήσουν ξανά άλλη αεροπορική έφοδο της ίδιας κλίμακας κατά την διάρκεια του πόλεμου.....

Κυριακή 19 Μαΐου 2013

σαν σήμερα


18 Μαίου Διεθνής ημέρα μουσείων, είσοδος ελεύθερη


Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών: 110 χρόνια πολιτισμού και ιστορίας Θα είναι το τιμώμενο ίδρυμα της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων για το 2013..Το θέμα του εφετινού εορτασμού εξάλλου είναι «Μουσεία (μνήμη + δημιουργικότητα) = κοινωνική αλλαγή». Μια εξίσωση που έχει στόχο να αναδείξει τον ...ρόλο των μουσείων ως κέντρων διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης και ενίσχυσης της πνευματικής δημιουργίας, με αποτέλεσμα τη διατήρηση της συνοχής των κοινοτήτων, την ανάπτυξη και εν τέλει τον μετασχηματισμό τους προς όφελος των ιδίων αλλά και της ανθρωπότητας.

Η επιλογή του Μουσείου Δελφών έγινε για τη διαχρονική προσφορά και τη συμβολή του στη διάσωση και προβολή της αρχαίας ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

ΦΩΤ.Ανακάλυψη του Αντίνοου στούς Δελφούς 1893
itea.net

Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

ΓΙΑΤΗ ΔΑΣΚΑΛΑ ΜΟΥ

ΣΗΜΕΡΑ.....
Η ΡΑΝΙΑ,Ο ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΑΙ Ο ΠΑΝΟΣ ΜΟΥ ΤΟ ΕΔΩΣΑΝ ( το ειχαν παραγγείλει
κρυφά στην εικαστικό μας) ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΓΡΑΨΑΝ ΠΟΣΟ ΘΑ ΤΟΥ ΛΕΙΨΩ ΤΟ
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!
ΜΕΤΑ Η ΜΙΧΑΗΛΙΑ ΕΙΔΕ ΤΟ ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΙΠΕ:
<< ΚΥΡΙΑ ΕΙΣΤΕ ΤΟ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΟ ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ >>

ΑΥΤΑ  ΗΤΑΝ  ΑΠΟ ΤΑ ΩΡΑΙΟΤΕΡΑ ΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΕΧΩ ΑΚΟΥΣΕΙ.

ΤΟΥΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ!!
ΜΕ ΣΥΓΚΙΝΗΣΑΝ


ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ



ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΝΥΧΤΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ      
18-19 ΜΑΪΟΥ 2013

Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα και Νύχτα Μουσείων, το ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΦΗΣ του ΦΑΡΟΥ ΤΥΦΛΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ θα ανοίξει τις πόρτες του για το κοινό το Σάββατο 18/5, 10:00 - 18:00 και την Κυριακή 19/5, 17:00 - 23:00. Η είσοδος στο Μουσείο θα είναι ΔΩΡΕΑΝ.
Επισκέπτες κάθε ηλικίας θα έχουν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στο μουσείο, να παρακολουθήσουν προβολές, να περιηγηθούν με μάσκες και ειδικά διαμορφωμένα γυαλιά διαφορετικών οπτικών πεδίων σε προσχεδιασμένες διαδρομές και να ενημερωθούν σε ζητήματα τυφλότητας. 
Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), επιθυμώντας να αναδείξει το ρόλο των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, όρισε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων.
Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι «να γίνουν τα Μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών, με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης και της αμοιβαίας κατανόησης, τη συνεργασία και την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς».
Στις 18 Μαίου κάθε χρόνο η είσοδος σε όλα τα μουσεία της Ελλάδας είναι ελεύθερη.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.sansimera.gr/worldays/29#ixzz2TYS84ytY

Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

ΠΟΝΤΙΚΟΥΠΟΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ



Πασχαλινές διακοπές!

 
πατήστε στο λαγό για τις φωτογραφίες